5 tech ontwikkelingen die de bouw revolutioneren

Bouw en techniek gingen niet altijd zo mooi hand in hand als tegenwoordig. In de afgelopen jaren hebben techbedrijven en de bouwsector elkaar echter gevonden en zien we steeds meer indrukwekkende ontwikkelingen. We hebben het bijvoorbeeld over inspectiedrones, bouwvakkersmobieltjes, solarwegen en robot-werkhandschoenen. In dit artikel kijken we naar een aantal van de nieuwste technische ontwikkelingen die de bouwsector revolutioneren.

1. Flexibel ‘beton’ – een oplossing voor barsten

Beton is het meest gebruikte bouwmateriaal ter wereld. Het probleem is dat het niet flexibel is en dus gevoelig voor barsten. Nu heeft een groep wetenschappers van de Nanyung Technological University in Singapore onlangs een product geïntroduceerd met de naam ConFlexPave.

Het product is dunner en sterker dan gewoon beton en buigt zelfs onder druk. In plaats van cement, aggregaat en water, wordt ConFlexPave gemaakt van een mengsel van harde materialen en polymeer microvezels. Het materiaal is vijftig keer flexibeler en veertig keer lichter dan traditioneel beton. Dat maakt het ideaal voor gebruik in het ontwerp en de bouw van bijvoorbeeld wolkenkrabbers. Het buigzame beton kan bijvoorbeeld ook worden gebruikt voor prefab bestratingsplaten. Met dit soort betonnen platen worden wegwerkzaamheden en nieuwe bestrating zo efficiënt dat de benodigde tijd met wel 50 procent teruggedrongen wordt. Het materiaal is ook duurzamer dus minder onderhoudsintensief. De energie-absorberende eigenschappen van het buigbare beton maken het materiaal ook uitermate geschikt voor gebruik in seismische zones.

2. De ‘bouwvakkersmobiel’

Het Amerikaanse bedrijf Caterpillar heeft onlangs de CAT S60 ontwikkeld, een robuuste smartphone met warmtebeeldcamera voor ingenieurs en werknemers in de bouw. De telefoon heeft een dik scherm van Gorilla Glass, een accu die minstens twee tot drie dagen meegaat en de gebruiker kan er in totale duisternis mee zien.

 

Bovendien overleeft het toestel met gemak een val van 2 meter en is het tot een diepte van vijf meter een uur lang waterdicht. Ook is de camera van het toestel onder water te gebruiken. Met dit revolutionaire stukje technologie kan de gebruiker niet alleen temperatuursveranderingen op 30 meter afstand waarnemen maar ook hoe hoog de temperatuur precies is. Naast gewone foto’s schiet je met deze ‘bouwvakkersmobiel’ ook videobeelden en timelapsefoto’s. Met deze robuuste mobiel kan de gebruiker elektrische storingen of overbelasting van stopcontacten opsporen, vloerverwarmingsproblemen identificeren en isolatielekken spotten. De mogelijkheden met de CAT S60 zijn eigenlijk ongelimiteerd.

3. Innovatieve vrachtwagen

Lang voordat we zelfrijdende Tesla’s en Google’s op de wegen tegenkwamen was het Japanse bedrijf Komatsu al druk in de weer met het maken van zelfrijdende voertuigen voor de mijnbouw. Sinds 2008 is er door Komatsu vrachtwagens al meer dan 1 miljard ton aan materiaal vervoerd. Nu hebben ze een autonome vrachtwagen ontwikkeld zonder cabine en zonder voor- of achterkant, waardoor het voertuig eenvoudig van richting kan veranderen, zonder lastige 3-puntsbochten uit te hoeven voeren. Dit is een enorme productiviteitsbooster en bespaart een hoop tijd, vooral op plaatsen met beperkte ruimte om te manoeuvreren en op plekken met een oneffen of gladde ondergrond. Het feit dat het voertuig geen cabine heeft zorgt ook voor een betere balans omdat het gewicht van de lading veel gelijkmatiger verdeeld kan worden.

 

4. Robothandschoenen ontworpen voor ruimtemissies nu beschikbaar op aarde

De RoboGlove werd in eerste instantie ontworpen om astronauten meer grip en kracht te geven en vermoeidheid in de handen tegen te gaan tijdens mechanische reparaties op het International Space Station. RoboGlove maakt gebruik van kunstmatige pezen en actuatoren om de menselijke zenuwen, pezen en spieren na te bootsen.

De druksensoren in de handschoenen detecteren wanneer de gebruiker een object vastpakt. Vervolgens versterken de kunstmatige pezen in de handschoen de greep zodat de drager zelf veel minder kracht hoeft te gebruiken en vermoeidheid kan voorkomen. Bouwbedrijven kijken nu naar de mogelijkheden van exoskeletten voor werknemers, om meer grip en kracht te geven.

5. Experimenteren met zelfherstellend beton

Een team van onderzoekers aan de Universiteit van Cardiff is op een locatie in de South Wales Valleys aan het experimenteren met drie soorten zelfherstellend beton. Het doel is om deze drie verschillende zelfherstellende technieken uiteindelijk te integreren in één systeem dat kan worden gebruikt in betonconstructies in gebouwen. Het systeem detecteert automatisch wanneer een verandering plaatsvindt in de structuur en zodra er schade ontstaat herstelt het materiaal zichzelf vervolgens, zonder menselijke tussenkomst. Constructies die met deze intelligente zelfherstellende materialen gebouwd worden zijn vele malen veiliger, duurzamer en goedkoper dan traditionele betonnen structuren.

 

 

Bron: trendwatcher en futurist, Richard van Hooijdonk