6 tips voor veiligheid op de bouwplaats

Veiligheid op de werkvloer vinden wij erg belangrijk. Wij willen immers niet dat de veiligheid of gezondheid van onze werknemers in gevaar komt. In de bouwsector gebeuren relatief veel ongevallen. Het is daarom belangrijk om veilig te werk te gaan. Met onze 6 tips verklein jij de kans op ongelukken.

Bescherm je hoofd met een helm
Zorg ervoor dat je altijd je helm draagt tijdens het werk. Een ongeluk zit in een klein hoekje: een uitstekende spijker in de muur, naar beneden vallend puin of een los trapje kan serieus hoofdletsel veroorzaken.

Overleg met elkaar
Samen met je collega’s sta je sterk op de bouw. Wijs elkaar op de veiligheidsvoorschriften, geef elkaar tips en overleg over gevaarlijke situaties. Bespreek wie wat gaat doen en welke taken met twee of meer mensen uitgevoerd moeten worden. Die zware balk kun je natuurlijk beter samen dragen dan alleen.

Belast je lichaam zo min mogelijk
Als bouwvakker wordt jouw lichaam de hele dag op de proef gesteld. Om lichamelijke klachten te voorkomen, is het belangrijk om ergonomisch te werk te gaan. Dit betekent dat je rekening houdt met je lichaam. Gebruik liever een heftruck om zware dingen te verplaatsen. Let op je houding wanneer je iets optilt en werk met een rechte rug en ontspannen schouders.

Draag stevige veiligheidsschoenen
Met veiligheidsschoenen aan bezeer je je veel minder snel wanneer je in een spijker stapt, of als er iets zwaars op je voet belandt. Daarnaast kunnen, afhankelijk van de werkzaamheden, gehoorbeschermers en een veiligheidsbril verstandig zijn.

Neem voldoende rust
Om fysiek en mentaal ‘wakker’ te blijven is een goede rust belangrijk. Zo blijf je scherp tijdens het werk en kun je ongelukken voorkomen.

Positioneer steigerwerk, trappen en openingen op de juiste manier
Voorkom ongelukken door je goed voor te bereiden: plaats leuningen, hekken en steigers op plaatsen waar het nodig is. Controleer deze minimaal 1 keer per dag. Check ze nog eens extra na periodes van slecht weer. Werk je veel op hoogte? Zorg er dan voor dat je goed gezekerd bent.

Met deze tips ga jij veilig te werk! Heb jij nog tips die je wil delen? Laat het ons dan weten.

 

 

 

 

 

 

 

Background image created by Www.slon.pics – Freepik.com