Organiseer eens een straatfeest!

Dacht je er ooit al eens aan om samen met jouw buren een straatfeest te organiseren? Om samen een kleinigheidje te eten? Of ééntje te drinken terwijl de kinderen zich amuseren op het springkasteel? Samen iets organiseren schept een positieve band. De volgende tips helpen je verder bij het organiseren van een straatfeest.

  • Vraag toestemming bij de gemeente

Als je een straatfeest wil organiseren, zul je altijd toestemming moeten vragen bij de gemeente.  De straat zomaar afzetten, muziek draaien op straat of alcohol schenken mag namelijk niet zomaar. Hiervoor moet je een vergunning hebben. Vraag die op tijd aan. Bij sommige gemeenten kan het wel twee maanden duren voor je de vergunning hebt. In zo’n vergunning staat bijvoorbeeld toe hoe laat je muziek mag draaien en het maximale aantal decibellen dat je mag produceren. Wat wel en niet mag, hangt erg af van de omvang van je feest en of het feest besloten of vrij toegankelijk is.

  • Kijk naar subsidiemogelijkheden

Veel gemeentes geven subsidies voor initiatieven die de leefbaarheid in de buurt verbeteren. Een straatfeest kan daar prima in passen. De gemeente kan je wellicht ook helpen bij het leveren van hekken, servies, stoelen en tafels. Vraag ook of bedrijven in de buurt je willen sponsoren.

  • Houd rekening met iedereen.

Organiseer het feest samen met andere buurtbewoners, zodat iedereen betrokken is. Vele handen maken licht werk. En bovendien zullen mensen minder snel klagen over overlast als ze op tijd betrokken zijn bij de organisatie. Zorg er daarnaast voor dat er iets te doen is voor kinderen. Vraag bij je gemeente of ze je goedkoop kunnen helpen aan springkussens.

  • Zorg voor een veilige omgeving

Zorg ervoor dat er een duidelijk aanspreekpunt is vanuit de organisatie. Let op brandveiligheid (voor een BBQ gelden extra regels). Sluit een verzekering af voor de vrijwilligers die betrokken zijn bij de organisatie. Let op dat hulpdiensten er langs kunnen en toegang hebben tot de straat. Is er eten, let dan op hygiene en koeling. Zorg dat er water en zeep bij de hand is.

Wij hopen dat je met deze tips een stapje vooruit kunt, want een straatfeest organiseren is een super idee. Samen iets organiseren zorgt voor een goede band en verbetert de leefbaarheid in de buurt. Ga jij binnenkort een straatfeest organiseren?