Zo organiseer jij de leukste zomer bbq!

Straten en buurten zijn leuker en socialer als je elkaar ontmoet en je samen inzet om er een vriendelijke en plezierige buurt van te maken. Wat is er leuker om samen met je buren een zomer barbecue te organiseren? Wij geven je tips!

1. Maak goede afspraken

Spreek met de buurt af wie wat meeneemt. Bespreek ook hoeveel iedereen mee moet nemen. Wat regel je alleen voor je eigen gezin en wat voor de hele groep? Of kies je ervoor om zelf het eten te kopen? Het is namelijk niet raar om een bedrag (bv. €10 p.p.) te vragen aan de genodigden. Zet dit bij de uitnodiging er bij en voeg er een aanmeldformulier in om goed in te kunnen schatten wie allemaal komt.

Maak ook duidelijke afspraken over opruimen en andere vervelende zaken. Als je merkt dat mensen niet genoeg helpen kun je hun op een vriendelijke manier duidelijke opdrachten geven. Zorg dat je met de hele buurt de tafel(s) afruimt.

2. Denk ook aan de kinderen

Misschien is het leuk om alle kinderen bij elkaar te zetten aan een aparte tafel tijdens de buurt bbq. Zo kunnen ze met elkaar spelen en is het minder lawaaiig aan de andere tafel waar mensen gezellig willen kletsen. Zorg ook dat de kinderen wat te doen hebben. Haal bijvoorbeeld wat buitenspeelgoed tevoorschijn.

3. Nodig alle buren uit

Zorg dat niemand zich buitengesloten voelt. Nodig de hele buurt uit voor de BBQ om vervelende gevoelens te voorkomen. Mensen die kort in de buurt wonen voelen zich misschien wat ongemakkelijk, maar zullen het wel op prijs stellen om uitgenodigd te worden. Bovendien is een buurt BBQ een uitgelezen moment om kennis te maken met de nieuwe buurt! Zorg dat de nieuwelingen niet alsnog buitengesloten raken vanwege de groep ‘oude bekenden’. Introduceer de buren aan iedereen en zorg dat ze zich op hun gemak voelen.

5. Leuke herinnering – maak foto’s

Zorg dat iemand foto’s maakt en deel deze binnen een week. Dit kun je doen door ze rond te laten gaan, maar ook door ze online te plaatsen en iedereen een link te mailen. Foto’s zijn een leuk aandenken en geven weer leuke stof om over te praten.

6. Deel alleen gaar vlees uit & serveer veel groente

Voorkom vervelende buurtvergiftigingen. Check steeds of het vlees gaar is en voorkom kruisbesmetting. Let ook op de andere etenswaren zoals salades en groenten. Deze staan vaak erg lang buiten de koelkast. Hou ze zo lang mogelijk koud, en dek ze zo goed mogelijk af. 

8. Breng geleende spullen snel terug

Heb je spullen geleend van je buren om de buurt BBQ te organiseren? Breng deze spullen dan binnen een paar dagen terug. Zo voorkom je vervelende situaties.

9. Geef een bedankje

Heeft iemand zijn tuin ter beschikking gesteld voor de buurt BBQ? Zorg dan dat deze persoon namens de buurt een aardigheidje krijgt aangeboden.

10. Zoek uit of de gemeente een bedrag beschikbaar stelt

Ook gemeentes zien steeds meer het belang in van een goed onderling contact in de gemeente. Daarom stimuleren steeds meer gemeentes zo’n initiatief. Uiteindelijk is een goed burencontact ook een voordeel voor de gemeente. Vaak heeft de gemeente een bedrag per jaar te besteden aan de diverse buurtbarbecues in totaal. Informeer over de voorwaarden van de eventuele tegemoetkoming, want daarmee dient rekening gehouden te worden bij de organisatie. Wees er dus op tijd bij, want anders zijn andere buurten u voor geweest en vist u achter het net!